Zoëlho, op naar een bewuste levensstijl.

Chroom

 

          Laatste bijwerking : 2021.11.19

 

 

Symbool : Cr

 

 

Belangrijk mineraal in het metabolisme van koolhydraten en vetten.

 

Chroom is een natuurlijk micromineraal (Atoomnummer : 24) en komt hierin voor onder verschillende vormen : Cr2+ , Cr3+ en Cr6+. De laatste twee vormen komen het vaakst voor.

 

Nochtans circuleert het chroom niet vrij in het organisme : het wordt gebonden op een oligopeptide, het chromoduline, de biologisch actieve vorm van chroom. Dit oligopeptide telt 4 aminozuren : glycine, cysteïne, glutamaat en aspartaat.

Overzicht inhoud :

Natuurlijke bronnen

 

Rol in het organisme

 

Symptomen van chroom-deficiëntie

 

Positieve effecten op het bloedvet-samenstelling

 

Opletten

 

Nutritionele behoeften

 

Praktisch

Inhoud :

Natuurlijke bronnen :             

 

    • fruit (citroenen, abrikozen, ananas, druiven, frambozen, ...), aardappel, bruine en witte bonen, weinig in groenten...

    • melkproducten, eigeel, vlees, lever, schaal- en schelpdieren (vooral mosselen), ...

    • melasse, biergist, wijn, harde kazen, ...

Noot :

      • het driewaardige Cr3+, de meest stabiele vorm, overheerst in de natuur en is de enige fysiologisch actieve vorm. Onder deze vorm is chroom aanwezig in voedingsstoffen zoals in gist. Gist bevat een driewaardig chroomcomplex in een organische molecule, ook Glucose Tolerantie Factor genoemd (GTF). GFT is een samenstelling bestaande uit chroom, nicotinezuur (vit B3) en 3 aminozuren (glycine, glutamine en cysteïne).

 

      • een dieet arm aan chroom leidt tot glucose-intolerantie en dit kan gecorrigeerd worden door chroom-suppletie. Voedingssupplementen bevatten eveneens het driewaardige chroom, gecheleerd als chroompicolaat.

 

      • voedingsstoffen die ons chroom aanbrengen, bezorgen ons ook cholesterol.

      • gegrilde en diepgevroren voedsel, alsook voorbereide maaltijden bevatten weinig chroom.

 

Rol van in het organisme :             

 

Tot nog toe is er is nog geen eiwit of enzym ontdekt dat chroom bevat als cofactor. De werkingsmechanismen van chroom blijven dus nog wat in het vage. Experimenten hebben aangetoond dat een chroomarm dieet leidt tot glucose-intolerantie bij ratten. Chroom scheen onontbeerlijk voor een normale glucosehomeostase. Het zou bovendien de doeltreffendheid van insuline verhogen.

 

De werking van chromoduline bestaat in de versterking van het effect van insuline : het regelt de schommelingen in de bloedsuikerspiegel op verschillende manieren :

 

    • door normalisatie van de concentratie van het circulerende insuline. Dit gebeurt door inwerken op het niveau van de insulinegevoelige receptoren en op de gevoeligheid van de bètacellen voor glucose (vandaar het eventueel nut bij personen met diabetes type 2).

 

    • door verbeteren van de traagheid en de kinetiek tussen de bloedsuiker en de insulinemie, met een betere doeltreffendheid van insuline als gevolg. Hierdoor wordt er minder insuline gesecreteerd en wordt insuline sneller afgebroken, waardoor een hypoglycemische reactie minder uitgesproken zal zijn (dus ook minder hongergevoel).

 

In normale omstandigheden is het organisme perfect in staat de bloedsuikerspiegel doeltreffend te regelen. Een voeding rijk aan geraffineerde suiker en arm aan volwaardige voedingsstoffen en dus aan chroom kan dit evenwicht echter verstoren.

 

    • een laag chroomgehalte maakt het organisme meer vatbaar voor reactionele hypoglykemie (een onaangepaste insuline-secretie na een "suiker"inname) door een dysfunctie van de insuline.

 

Op deze wijze is het chroom fysiologisch actief in de verschillende insuline-afhankelijke fasen van de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten.

 

    • aangezien er door de aanwezigheid van chroom minder insuline nodig is, is de lipogenese ook geringer hetgeen zich indirect weerspiegelt in een daling van de circulerende hoeveelheid cholesterol, LDL-cholesterol, apoproteïne B en triglyceriden en anderzijds een stijging van het circulerende HDL cholesterol en apoproteïne A (dus op lange termijn, mogelijke daling van de cardiovasculaire risico's).

 

Conclusie :

 

    • chroom verbetert de glucosetolerantiefactor (GTF), verlaagt glucose- en insulineniveaus en de totaal cholesterol

    • chroom zorgt voor een betere controle van de serumlipiden en laat toe de klassieke diabetesmedicatie te verlagenToegelaten claim (EFSA, European Food Safety Authority) - Zie : Lijst toegelaten claims

    • chroomsuppletie kan cortico-geïnduceerde diabetes doen omkeren

    • chroomtekort kan op termijn de ontwikkeling van diabetes I bevorderen uit diabetes type II

 

Chroom verbetert dus de werking van insuline, door de insulinereceptoren gevoeliger te maken insuline. Zo heeft het organisme minder insuline nodig en kan glucose, door de betere receptorbinding van insuline, vlotter door de cel worden opgenomen. Hierdoor ontstaan er minder schommelingen in het glucoseniveauToegelaten claim (EFSA, European Food Safety Authority) - Zie : Lijst toegelaten claims.

 

Noot :

Een gelijkmatiger glucoseniveau wordt vooral door de hersenen op prijs gesteld : de alertheid stijgt.

 

OPGELET:

Geraffineerde voeding geeft per calorie te weinig spoorelementen zoals zink en chroom. Suikerverslaving en tussendoortjes leiden aldus tot zinktekorten, waardoor de insuline stijgt en hyperinsulinemie ontstaat!

 

Symptomen van een chroomdeficiëntie :             

 

    • hyperglykemie in nuchtere toestand

    • glucose-intolerantie

    • verhoogde insulinemie

    • glucosurie

    • verhoogd serumcholesterol en -triglyceride

    • verminderde insuline receptorbinding

    • vermindering van het aantal insulinereceptoren

 

Deze steeds weerkerende situaties van tijdelijke hypoglykemie worden in verband gebracht met een gevoel van vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, slecht humeur en gewichtstoename.

 

Alle symptomen worden positief beïnvloed na inname van chroomsupplementen. Bij diabetici is deze suppletie aan te raden daar bij hen meer chroom via de urine verloren gaat : hun chroomstofwisseling is verstoord. Daarbij daalt het vermogen van het organisme om chroom te gebruiken evenredig met de duur van de ziekte.

 

Positieve effecten op de bloedvet-samenstelling :             

Bij voldoende chroomaanvoer werden positieve effecten vastgesteld op de bloedvet-samenstelling :

 

 

Opletten :             

 

Bij patiënten met :

 

    • diabetes : chroom kan de werking van insuline versterken (medisch advies vereist)

 

Zwangerschap/Borstvoeding :

 

    • geen problemen werden vastgesteld.

 

Mogelijke interacties met :

 

    • MAOI : supplementen met chroom en gist dienen vermeden te worden.

    • insuline : chroom kan de insuline-behoeften bij diabetici verminderen.

    • orale antidiabetica : hun actie kan worden versterkt.

 

Te verwachten neveneffecten :

 

    • oraal trivalent chroom (III) is relatief weinig toxisch en veroorzaakt geen ongewenste neveneffecten

    • doch opgelet met langdurige inname van supplementen chroom : trivalent chroom kan door oxidatie in de cel gedeeltelijk worden omgezet in het kankerverwekkende hexavalent chroom (VI)

 

Ziektebeelden bij tekorten :

 

    • glucose intolerantie

    • arteriosclerose

 

Nutritionele behoeften :             

 

Cr - Chroom :

 

Leeftijd

ADH (mcg)

ODD (mcg)

 

 

 

0 - 6 maanden

-

 

7 - 12 maanden

-

 

1 - 3 jaar

-

 

4 - 8 jaar

-

 

9 - 13 jaar  M

-

 

                   V

-

 

14 - 18 jaar   M

-

 

                      V

-

 

Volwassene M

-

75-200

                     V

-

 

+ 70 jaar       M

-

 

                      V

-

 

Zwangerschap

-

 

Borstvoeding

-

 

Andere :

-

 

 

 

 

 

 

ADH : Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (Bron : Voedingsaanbevelingen voor België (Hoge Gezondheidsraad))

 

ODD : Orthomoleculaire Dagelijkse Dosis

 

Praktisch :              

 

Gemiddelde dagdosis in voedingssupplementen : 200mcg

Toxische dagdosis : > 600mcg

 

Doelgroepen : tijdens de zwangerschap en lactatie, bij consumptie van veel geraffineerde suikers.

 

    • Als chroompicolaat (driewaardig Cr), onschadelijk indien toegediend tot 200mcg/dag (= 3mcg/kg/dag). Meestal in een multimineralen preparaat samen met zink en vanadium welke eveneens een invloed zouden uitoefenen op de insuline- en bloedsuikerspiegelregulering.

 

    • Chroom wordt soms geassocieerd met nicotinezuur, een vitamine dat door zijn aanwezigheid de activiteit van chroom versterkt.

 

    • De actie van chroom is progressief : de eerste resultaten treden pas op na 30 dagen.

 

 

 

 

 ZOELHO (c) 2006 - 2024, Paul Van Herzele PharmD        Laatste versie : 09-apr-24                     

DisclaimerDisclaimer

 

De lezer dient steeds in acht te houden dat de beschreven curatieve eigenschappen in geen enkel geval het medisch advies vervangen, welke steeds onmisbaar is bij het stellen van een diagnose en bij bepaling van de ernst van de aandoening. Wel wordt de gebruiker gestimuleerd beslissingen met betrekking tot zijn gezondheid te nemen, op basis van eigen research, steeds in samenspraak met een professionele gezondheidswerker.

 

In alle gevallen valt het gebruik van dit programma enkel onder de controle, het beheer, de risico's en de verantwoordelijkheden van de gebruiker.